Cena wszystkich niżej wymienionych kaw za kg:
· zamówienie 1-4 kg – 60,98 zł netto (75 zł brutto)
· zamówienie powyżej 4 kg – 56,92 zł netto (70 zł brutto)
Kawy ziarniste, 100% Arabiki palone na sposób mistrzowski, nieprzemysłowo, w piecu bębnowym:
1. Gwatemala SHB - jedna z najlepszych kaw świata o interesującym czekoladowym charakterze. Rosnąca na wulkanicznych zboczach Gwatemalskich wyżyn kawa z regionu Antigua, jest ze względu na swoją niepowtarzalną jakość niezwykle cenionym ziarnem. Jej pełny smak zawdzięcza wysokości powyżej 1500 m n.p.m., na której jest uprawiana, sprawiającej, iż ziarna dojrzewają powoli, nasycając się aromatem i wyraźnie wyczuwalną kwaskowatością. Trudno przejść obojętnie obok tak zrównoważonej, bogatej w aromaty filiżanki kawy.
2. Kolumbia Excelso - to jedna z najbardziej cenionych kaw na świecie, dobrze zbalansowana z czekoladą w tle, posiada mocny, intensywny aromat z lekką nutą owoców i kwiatów. W paleniu jasnym i średnim wyczuwalne są nuty orzechowo-migdałowe zaś w mocnym lekka nuta gruszki. Jej łagodny smak powoduje, że stanowi dobrą bazę dla produkcji kaw aromatyzowanych. Idealna do parzenia w ekspresach ciśnieniowych, gdzie napar o karmelowym zabarwieniu charakteryzuje się dużą cremą. Za stolicę tego gatunku uważa się Kolumbijskie miasta Medelin, Armenia i Manizales. Columbia Excelso uprawiana jest na zboczach kolumbijskich Andów, na wysokości 900-1900m n.p.m. Zbiorów dokonuje się ręcznie, obróbka następuje metodą mokrą.
3. Malawi AA Plus Pamwamba - kawa pochodząca z serca Afryki, ręcznie zbierana w małych, tradycyjnych plantacjach. Doskonała jako kawa jednorodna, o łagodnym aromacie, z wyraźnie wyczuwalnym akcentem kwiatowym. Malawi jest krajem afrykańskim o bardzo dobrych warunkach dla uprawy kawy , szczególnie w północnej części kraju gdzie plantacje są położone na wysokości 1300 do 1550m n.p.m. Kawy z Malawi wysokiego stopnia czystości odznaczają się bogatym smakiem i intensywnym pięknym aromatem z bardzo ciekawym akcentem orzechowym oraz wyczuwalną nutą karmelu, przy niezbyt wysokiej łagodnej kwaskowatości.
4. Rwanda – wyjątkowa i rzadko spotykana kawa z najbardziej rozpoznawalnej odmiany Bourbon, w połączeniu z idealnym wręcz klimatem do uprawy zachwyca niezwykle wyrazistą nutą ciemnego kakao oraz delikatną limonkową kwasowością. Jako espresso ma niesamowicie gładką, atłasową wręcz konsystencję. Ziarna zielone zbierane ręcznie, myte w wodzie źródlanej i suszone na słońcu. Na polskim rynku trudna do zdobycia, choć cieszy się zasłużoną popularnością. Charakteryzuje ją wykwintny bukiet smaków i aromatów, poruszających do głębi zmysły każdego miłośnika czarnego trunku. Znajdujemy w niej nuty owocowe, wiśniowe oraz winogronowe. Charakteryzuje się wspaniałym cierpkim smakiem, mocnym aromatem i pełnią smaku. Idealna na pobudzenie apetytu, rekomendowana do posiłków.
5. Kostaryka Tarrazu - wysokiej jakości jednorodna Arabika pochodząca z Kostaryki. Uprawiana jest wysoko w górach ponad 1500 metrów nad poziomem morza. Kawa ma bardzo bogaty smak z dominującą nutą słodyczy. Jej aromat przypomina zapach cytrusów.
6. Peru (Strictly High Grown) kawa o subtelnym, zrównoważonym, łagodnym smaku, umiarkowanej kwasowości i pełnym, słodkawym aromacie. Krzewy kawy rosną w krystalicznie czystym środowisku, wysoko na zboczach Andów i dają ziarna o niespotykanej wręcz szlachetności i jakości. Kawa Peru SHG jest świetnie zharmonizowana i charakteryzuje się niską kwasowością z wyczuwalnym smakiem owoców leśnych i delikatnym korzenno-cynamonowym posmakiem.
7. Honduras SHG – kawa uprawiana jest na bardzo żyznej ziemi z dużą ilością obfitych opadów, ręcznie zbierana i przetwarzana. Charakteryzuje się niską kwasowością oraz wyczuwalnymi nutami orzechowymi, kokosowymi i czekoladowymi.
8. Nikaragua Jinotega - doskonała kawa o dużych ziarnach zbieranych ręcznie. Zachwyca aromatem brzoskwiń, jaśminu oraz delikatną nutą wanilii. Jej owocowy posmak długo pozostaje na podniebieniu. Doskonale sprawdza się w ekspresie, ciemniej palona nie traci kwasowości i pozostawia aksamitny posmak rozpływający się w ustach. Brak goryczki zmniejsza potrzebę słodzenia kawy.
9. Brasil - doskonała kawa z odmiany Yellow Bourbon charakteryzuje się kremowym, pełnym body. W smaku dominuje łagodna, słodka czekolada z delikatnym posmakiem orzecha i wiśni. Świetnie sprawdza się jako espresso oraz kawa mleczna, a w jasnym stopniu palenia doskonała jest rówież w alternatywach. Daje delikatne jak jedwab napary, pozbawiona goryczki i kwasowości. Arabika Brasil Yellow Bourbon to jedna z najbardziej cenionych kaw świata.
10. Espresso (chocolate/excellent/gold/strong) – to wyśmienite mieszanki najlepiej wyselekcjonowanych ziaren z plantacji południowoamerykańskich, afrykańskich oraz południowoazjatyckich, trzy warianty smakowe: Chocolate - idealnie nadaje się jako kawa deserowa, łagodny aromat połączony z wyczuwalnym akcentem orzechowym oraz delikatną nutą karmelu; Excellent – orzeźwiająca kawa z wyczuwalną nutą cytrusową i delikatnym posmakiem mleczka kokosowego, świetnie sprawdza się jako kawa poranna; Gold - kawa uniwersalna, dobrze zbalansowana. Wypalone ziarno idealnie nadaje się na espresso oraz może stanowić produkt wyjściowy do parzenia kawy cappuccino lub latte macchiato; Strong - charakteryzuje się mocnym naparem, niską kwasowością oraz lekką goryczką. Idealna na poranne espresso.
W ofercie posiadamy również kawę zieloną.
Kawa zielona wspomaga proces odchudzania i pomaga zwalczyć cellulit. Zawarty w niej kwas chlorogenowy (ACG), zapobiega odkładaniu się tłuszczu. Reguluje tempo przyswajania węglowodanów. Połączenie kwasu ACG z kofeiną wyraźnie obniża stopień przyswajania glukozy w organizmie pod postacią tłuszczu. Kawa ta zawiera również wiele antyoksydantów i polifenoli (zapobiegają starzeniu się organizmu i zmniejszają ryzyko powstawania niektórych komórek rakowych), które dodatkowo mają właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne.